Bi'Lezzet

 

 

Aşağıdaki bilgiler Dermatolog Dr.Ömür Tekeli ve Uzm.Diyetisyen Selin Kaleoğlu tarafından derlenmiştir.

 

*Sebze pişirmek için sızma zeytinyağı kullanımının polifenol ve karotenoid biyoyararlılığını arttırdığı bilinmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre Akdeniz tipi beslenmede yer alan bir çeşit domates sosu olarak bilinen Sofrito yapımında zeytin yağı kullanımının naringenin, ferulik asit ve kuersetin gibi antioksidan polifenollerin hazırlama sırasında yağ fraksiyonuna geçmesini sağladığı ve bu sayede bu antioksidanların biyo-erişilebilirliklerini ve biyoyararlanımlarını arttırdığı bilinmektedir. (1)

 

*Zeytinyağı, uzun süreli ısıl işlem için diğer rafine bitkisel yağlardan daha uygundur fakat yine de zeytinyağının biyoaktif bileşenlerini korumak için ısıtma süresi minimuma indirilmelidir. Isıl işlem sırasında biyoaktif bileşenlerinin çoğu kademeli olarak kaybedildiğinden, daha düşük derecede pişirme işlemi sağlanması sağlıklı olacaktır. (2)

 

*Zeytinyağı Dumanlanma Noktaları (3)

 

Zeytinyağı

Rafine

199-243 ° C

390-470 ° F

Zeytinyağı

Sızma

210 ° C

410 ° F

Zeytinyağı

Sızma Düşük Asitlik, Yüksek Kalite

207 ° C

405 ° F 

Zeytinyağı

Ekstra Sızma

190 ° C

374 ° F

Zeytinyağı

Ekstra Sızma

160 ° C

374 ° F

 

Soğuk mutfak ürünlerinde; baskın lezzeti ve yüksek kalitesi nedeniyle naturel sızma zeytinyağı kullanılması daha uygundur. Tencere yemekleri ve kızartılarak pişirilen yiyeceklerde ise rafine/ diğer sıkım zeytinyağlarının kullanılması tercih edilmelidir. (4)

 

Pişmiş yiyeceğe eklenilen zeytin yağındaki fenolik bileşiklerin gıdakaki bazı besin maddelerinin emilimini arttırmaktadır. (5)

 

*Kızartma Yağının Tekrar Tekrar Kullanılması Sağlık İçin Büyük Bir Tehlikedir!

 

Yemeklik yağın birden fazla kullanımının, serbest radikalleri arttırarak oksidatif strese neden olduğu ve bu tür yağların diyetle tüketilmesinin hücresel ve moleküler seviyelerde hasara neden olduğu bilinmektedir.

 

Araştırmalara göre tekrar tekrar ısıtılan yemeklik yağın kan değerleri üzerinde; yüksek seviyelerde glikoz, kreatinin, kolesterol ve azalan protein, albümin seviyelerine neden olduğu ortaya çıkmıştır.

 

Yapılan bir başka çalışmaya göre; 3 kez tekrar ısıtılan yağ tüketen hayvanların jejunum, kolon ve karaciğerinde önemli hasar saptandığı gözlemlenmiştir. (6)

 

*Zeytinyağı bebeklerde pediatristlerin de dermatoloji uzmanlarının da en çok reçete ettiği topikallerin başında gelir. Zeytinyağı kremleriyle tedavi edilen yenidoğanlar diğer nemlendirici kremler kullanılan yenidoğanlar ile karşılaştırıldığında çok daha az dermatit (egzema) problemi yaşamışlardır. Tedavi süresince de bu iyilik hali farklı gestasyonel yaşa sahip tüm yenidoğanlarda devam etmiştir. (7)

 

"Olecanthal, yüksek polifenol içeren Naturel Sızma zeytinyağı içerisinde bulunan bir bileşiğin adıdır." diyen Paul Breslin şöyle devam eder; "Zeytinyağı yapımı sırasında zeytinin hamur haline getirilip preslendiği sırada ortaya çıkar. Bu bileşikler, serbest radikallerin oluşmasını engelleyen anti-oksidanlardır ve aynı zamanda anti-enflamatuar olma eğilimindedirler. Oleocanthal'ın bir çok iltihap tipiyle ilişkili süreçlere müdahale ettiği ve Alzheimer probleminin ve kanser oluşumu ve büyümesini engellediği görülmüştür."

 

Araştırmacılar, Oleocanthal’in kanser hücrelerini parçalamaya ve çok hızlı bir şekilde ölmesine neden olduğunu, 16-24 saat yerine 30 dakika içinde, apoptozis olarak bilinen programlanmış hücre ölümünü gerçekleştirdiği tespit ettiler. (8)

 

 

doğal zeytinyağı

 

KAYNAKLAR:

 

1-José Fernando Rinaldi de Alvarenga,Paola Quifer-Rada,Fernanda Francetto Juliano et al., Using Extra Virgin Olive Oil to Cook Vegetables Enhances Polyphenol and Carotenoid Extractability: A Study Applying the sofrito Technique., Molecules 2019, 24(8).

2-Carla Santos, Rebeca Cruz, Sara Cunha, Susana Casal,. Effect of cooking on olive oil quality attributes. Food Research International, 2013, Pages 2016-2024.

3-https://www.aboutoliveoil.org/olive-oil-smoke-point Gray, S (June 2015). "Cooking with extra virgin olive oil" (PDF). ACNEM Journal. 34 (2): 8-12.

4-Hakan Bulut., BİTKİSEL YAĞLAR HAKKINDA GASTRONOMİK BİR ÇALIŞMA: ZEYTİNYAĞI., January 2019., International Journal of Social Humanities Sciences Research (JSHSR) 6(37):1286-1291

5-Gray, S (June 2015). "Cooking with extra virgin olive oil" (PDF). ACNEM Journal. 34 (2): 8-12.

6-RP Venkata ,R Subramanyam., Evaluation of the deleterious health effects of consumption of repeatedly heated vegetable oil., Toxicol Rep. 2016; 3: 636–643.

7-Pediatric Dermatology Vol. 25 No. 2 174–178, 2008

The Effect of Daily Treatment with an Olive Oil/ Lanolin Emollient on Skin Integrity in Preterm Infants: A Randomized Controlled Trial

8-Molecular and Cellular Oncology dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçları.

Araştırmacılar, beslenme bilimci Paul Breslin (Rutgers Üniversitesi), Biyolog David Foster (Hunter Koleji) ve Kimyager Onica LeGendre (Hunter Koleji) 

 

*Bi’Tat:

 

Zeytin Sütü: Zeytinin en çok yağını tüketiyor, sofralarımızdan eksik etmiyoruz. Çekirdeği, ağacı, dalları, yaprakları, yağı kullanılan mucizevi meyve zeytinin bir de sütü olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya sayısız faydasını?

 

Zeytin Sütü, Edremit Körfezi’nin yüksek yayla havasında elle tek tek toplanan zeytinlerin taş değirmenlerde ezilmesi ve daha sonrasında liften yapılmış torbalara konularak kendi kendine sızması beklenip, kuru sıkım yapılarak elde edilir. 100 kilo zeytinden ancak birkaç kilo Zeytin Sütü alınır.

Zeytin Sütünün Faydaları: Açık yaraların tedavisinde, burkulmalarda, vücuttaki ağrıların tedavisinde, kalp-damar hastalıklarında ve tüm kanserlerde, hücrelerin yenilenmesinde, cilt ve saç bakımında kullanılan çok özel bir yağdır. Zeytin Sütünü şifa niyetine salatalarınıza ekleyebilir ya da çiğ olarak tüketebilirsiniz.

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR