İyi Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

soğuk sıkım sızma zeytinyağı

 

İyi Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Yüzlerce yıldır zeytinyağı Anadolu, özellikle Ege ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmez lezzeti olmuştur. Kullanıldığı yemeğin lezzetine lezzet katan bu yağın faydaları ise sadece yemeklerimize lezzet katması ile sınırlı değildir. Saç ve cilt bakımı, kemik rahatsızlığı, diyabet hastaları ve daha saymak ile bitmeyecek birçok faydası için de zeytinyağı kullanılmaktadır. Tabi zeytinyağının bu kadar faydasının yanı sıra sahte zeytinyağı da bir o kadar zararlı olabilmektedir. Safra kesesinde, midede, karaciğerde yüksek oranda tahribata sebep olmaktadır. Işıl ışıl ambalajlarda satılan bu zeytinyağlarını anlamak için ise elbette yöntemlerimiz var. Buyurun bunlar neymiş birlikte bir bakalım.

1.Tadı ve Görünüşü

            Bir çay kaşığı zeytinyağı ile zeytinyağınızın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamak için bir ön bilgiye sahip olabilirsiniz. İyi bir sızma zeytinyağı asidite oranına göre genizde yanma yapabilir. Tadına baktığınız zeytinyağından böyle bir his alamıyorsanız, büyük olasılıkla gerçek bir zeytinyağı değildir. Tadının yanı sıra orijinal zeytinyağları biraz daha akıcıdır. Tabi dediğimiz gibi bu bir ön bilgidir, çünkü zeytinyağını bu sebepten dolayı akıcı hale getirmek için çeşitli işlemler uygulanabilir. Bu yüzden akıcılık testi gerçek zeytinyağını anlamanız için tek başına yeterli olmayacaktır. O yüzden sıradaki yöntemimize geçelim.

2.Dondurucu Testi

       Bir çay bardağı kadar zeytinyağını dondurucunuzda 45 dakika kadar tutarsanız farkı görebilirsiniz. 0-6 derecede tutulmuş zeytinyağı donar ve kristalleşir. Sahte zeytinyağlarında ise genellikle bu görülmez.

3.Etiketler

İyi zeytinyağı size etiketinde çok fazla bilgi vermelidir. Soğuk sıkım mı? Natürel sızma zeytinyağı mı? En önemlilerinden biri hasat tarihi nedir? Hasat tarihi ile son kullanma tarihini karşılaştırmalısınız ve belirtilen hasat tarihinden sonraki 18 ay içerisinde tüketmelisiniz.

4.Kokusu

Aldığınız zeytinyağını kokladığınızda meyvemsi bir koku almalısınız ama bu koku kesinlikle taze meyve veya çimen kokusu gibi olmalıdır. Sahte zeytinyağlarından boya kokusu alırsınız. Zeytin kokusu almanız da zararlıdır, çünkü bu hasadın bekletildiği anlamına gelir. Yukardaki maddemize ek olarak, bekletilen zeytinyağının gün geçtikçe faydası azalmaktadır.

5.Daha Kimyasal Testler

Kimyasal testlerden kastımız tabi ki laboratuvar kurup tüplerde test yapmanız değil. J Herkesin bildiği üzere orijinal zeytinyağları su ile karışmaz ve suyun yüzeyine çıkar. Bir diğer test ise tuz ruhudur. Tuz ruhu ile birleşmiş bir zeytinyağı pembe renge dönüyorsa zeytinyağınız sahtedir. Eğer ki rengi değişmiyorsa zeytinyağınız gerçek demektir.

natürel sızma zeytinyağı 5 lt

6.Fiyat

           Fiyat, firmaların sahte zeytinyağı üretmeyi tercih etmelerinin sebeplerindendir. Pamuk yağı, Ayçiçek yağı gibi yağlar ile zeytinyağını karıştırarak maliyeti büyük oranda azaltmak istemektedirler. İyi zeytinyağı çeşitleri pahalı olduğundan, piyasaya düşük fiyat ile zeytinyağı adı altında girmiş karışık yağ karışımları tercih edilmektedir. Bu noktada ise zeytinyağı almak için fiyatları gözden geçirirken en azından bir sonraki maddemize bakıp bu güvenceyi sağlamış firmalarda bütçenize göre filtreleme yapabilirsiniz.

7.Güvence

Dünyada zeytinyağını sıkı bir denetimle takip eden kurum Madrid merkezli IOC (International Olive Council)’dir. Bu konsey Avrupa’da ve Amerika’da sıkı denetimler gerçekleştirmektedir. Tamam ama Türkiye için bu konseyin denetimlerinden geçmiş zeytinyağlarını nasıl bulacağız, bulsak bile nasıl alacağız? Türkiye’de Tarım ve Orman İl Müdürlükleri bu denetimleri gerçekleştirmektedir. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden sertifika almış işletmelerden zeytinyağınızı alabilir veya Bi’zeytin gibi (Sertifikamızı görmek için tıklayabilirsiniz.) güvencesini tescillemiş firmalardan gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilirsiniz.

 Bi’Zeytin ailesi olarak, sizler için zeytinyağının hakkını vermeye çalışıyoruz. Gerek sağlığınız, gerekse damak lezzetiniz için bir tık uzağınızdayız. Ürünlerimizi incelemek için görsellere veya www.bizeytin.com/bi-zeytin linkine tıklayabilirsiniz.

 

 

Etiketler: soğuk sıkım zeytinyağı natürel sızma zeytinyağı
Aralık 29, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR