Saç Bakımında Zeytinyağı Nasıl Kullanılır?

Zeytin yağı ile saç bakımı

 

Şampuan ve saç kremi gibi ürünlerin içerdiği kimyasallar, fön ve ısıl işlemler, boyama sırasında saçlar oldukça yıpranır. İster kırık saç uçlarınız, ister zayıf ve kuru saç telleriniz, kepek probleminiz ya da sadece karışmış saçlarınız olsun, hemen hemen tüm problemlerin muhtemel sorumlusu nem eksikliğidir. Ve natürel sızma zeytinyağı, bilinen en iyi doğal nemlendiricilerden biridir.

 

Zeytinyağı, en iyi doğal yağlardan biridir. Zeytin ağaçları genel olarak Akdeniz’de yetiştirilse de, meyvelerinden elde edilen yağ tüm dünyada kullanılır. Yemek pişirmek için sağlıklı bir yağ olarak bilinen zeytinyağı, cilt ve saç bakımı için de iyi bir yardımcınız olabilir.

 

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisinin yansımasıdır. Saçlarınızda dökülme problemi varsa, saç derinizin ihtiyaç duyduğu besini alamadığı anlaşılabilir. Zeytinyağı, çok iyi bir antioksidan kaynağı olduğu için saç derisi sağlığını geliştirmek en iyisidir.

 

Zeytinyağının Saç İçin Faydaları Nelerdir?

 

Saçlar, sağlıklı kalmak için nemi ve besin maddelerini tutmaya ihtiyaç duyar. Ancak her ikisi de, genellikle ısıl işlemler, kimyasal maddeler, boya ve çevresel faktörler nedeniyle tükenir.

 

Ayrıca, saçlarınızın çevre kirliliği ve güneş ışınları gibi faktörlerden korunmaya da ihtiyacı vardır.

 

  • Tekli doymamış yağlar ile nemi korur

 

Saçlarınız hasar gördüğünde, nemi de çok daha hızlı kaybeder. Zeytinyağı ise, saçların nemlenmesinde önemli bir rol oynayabilir. Tekli doymamış bir yağ olan zeytinyağının bu içeriği, yağları emme özelliğine sahiptir. Saç tarafından emildiğinde, nemini korumaya yardımcı olabilir.

 

Zeytinyağının içerdiği yağ asitlerinin saç üzerinde birçok faydası vardır. Ancak en iyi sonuçlar için, su bazlı nemlendirici kremler ile birlikte kullanılmaktadır. Bu, cilt bakımında zeytinyağı kullanımı ile benzerdir.

 

Zeytin yağı ile saç bakımı

 

  • Zengin vitamin içeriği ile saçı besler

 

E ve K vitaminleri de zeytinyağının içerdiği temel besin maddeleridir. Ayrıca, iyi miktarda antioksidan içerir. Antioksidan, serbest radikal hasarını önler ve saçın daha hızlı yaşlanmasını engeller. Antioksidanlar, bunları etkisiz hale getirmeye yardımcı olacaktır.

 

  • Saç kırıklarını azaltır

 

Zeytinyağı, ayrıca kırıkları azaltmak için de bir yardımcı görevi görebilir. Şaşırtıcı bir şekilde, saç aslında en çok duş sırasında hasar görür. Saç, ıslak olduğu sırada daha zayıftır.

 

Ovma hareketleri ve şampuanların içerdiği kimyasallar da eklendiğinde, saç daha fazla zarar görmektedir.

 

  • Hasarı azaltmaya yardımcı olur

 

Ovma hareketi, aynı zamanda saç telleri arasında sürtünmeye neden olur. Saçlarınızı yıkamadan önce zeytinyağı uygulamak, bu sürtünmenin yarattığı olumsuz etkileri en aza indirmeye yardımcı olabilir.

 

Bu faydalar, yalnızca doğru zeytinyağı seçildiğinde geçerlidir. Bu nedenle, mutlaka en az işlenmiş olan ve saç için yardımcı besinleri daha fazla içeren natürel sızma zeytinyağı tercih edilmelidir.

 

  • Nemi tutarak saçları canlandırır

 

Zeytinyağı, saç üzerinde belirgin bir etkiye sahiptir. Bu etki, nem kaybını yavaşlatma özelliğidir. Yapılan çalışmalarda, yağ uygulanan saçlarda nem kaybı sürecinin yavaşladığı gözlemlenmiştir.

 

Aslında bu, yağ uygulanmış saçın zaten mevcut olan nemini çok daha iyi derecede tutabildiği anlamına gelir. E vitamini içeriği, saç derisini nemli tutmak ve serbest radikal hasarını önleme yeteneklerine sahip harika bir antioksidandır. Aynı zamanda, bir lipit koruyucudur. Aynı özelliklerini, saça sürüldüğünde de gösterir.

 

  • Kırık saç uçlarını onarır

 

Zeytinyağının kırık saç uçlarını tedavi etmesi konusunda kesin bir bilimsel kanıt olmasa da; yağın, saçları fiziksel hasara karşı korumada önemli bir rol üstlendiği bilinmektedir.

 

Yağ, saçtaki suyun emilimini ve yayılmasını engellediği için, saçlarda daha az yorgunluk meydana gelir. Bu da, onu daha savunmasız hale getirebilecek teller üzerinde daha az stres anlamına gelir.

 

  • Kepek tedavisinde faydalı olabilir

 

Saç derisi çok kuru olduğunda ya da pul pul dökülmeler olduğunda kepek meydana gelir. Kepek probleminiz varsa; kimyasal içerikli şampuanlar yerine, biraz zeytinyağı ile beslemeyi deneyebilirsiniz.

 

Zeytinyağı içerdiği E vitamini ve yağ asitleri, doğal nemlendirici etkileri ile kuruluğu gidermeye yardımcı olur. Bu da, sinir bozucu kepek problemini zamanla azaltır ya da tamamen ortadan kaldırabilir.

 

  • Saç dökülmelerini önleyebilir

 

Saç dökülmesine neden olan çeşitli faktörler olsa da, birinci nedenlerden biri DHT adı verilen bir hormondur. Bu hormon, saç köklerinin kademeli olarak incelmesine neden olur. Bu durum, zamanla saçın daha ince çıkmasına sebep olur.

Zeytinyağı, DHT hormonu üretimi azaltır. Bu durum da, saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilir. Ancak, bunu kanıtlamak için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç vardır.

 

Zeytinyağı ile saç bakımı

 

Hangi Saç Tipleri Zeytinyağı Kullanmalı?

 

Aşırı kuru saç tipine sahip olanlar ya da kıvırcık saçlı olanlar, zeytinyağından en fazla yararlanacak gruptur. Bu saç dokuları doğal olarak daha gözeneklidir. Bu nedenle, nemi daha hızlı kaybetme eğilimindedir. Ayrıca, kıvırcık saçların yapısı nedeniyle, saç üzerinde kırılmaya eğilimli daha fazla nokta vardır. Bu nedenle, saçtaki dolaşmaları açmak ve yıkama sırasında, daha fazla yağlanmaya ihtiyaç duyarlar.

 

Bununla birlikte zeytinyağı, düz ve ince saç tipine sahip olanlar için biraz ağır bir yağ olabilir. Bu saç tipleri, zeytinyağını, argan ve jojoba yağı gibi daha ince seçenekler ile birleştirerek kullanabilirler.

 

Zeytinyağı Saça Nasıl Uygulanır?

 

Saç bakımında zeytinyağı kullanmak, onu dolaptan çıkarmak ve saçlarınıza sürmek kadar basit değildir. Bu da yapılabilir ancak, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak onu kullanmanın farklı etkili yolları da vardır.

 

  • Şampuan öncesi bakım

 

Saçlarınızı yıkamak, aslında saç tellerinde sürtünmeye neden olur. Ve bu, yüzey aktif maddeler yoluyla zarar verebilir. Bu nedenle, saçları ıslatmadan önce bir miktar zeytinyağı uygulayın. Özellikle kuru saç tipine sahipseniz, tüm saçınıza uygulayabilirsiniz. Daha yağlı bir saç derisine yatkınsanız, saç uçlarından başlayarak, saçınızın ortasına doğru sürebilirsiniz.

 

  • Dolanan saç uçları

 

Kırılmış saç uçlarını hiçbir şey düzeltemese de, görünümlerini geçici olarak iyileştirmek mümkündür. Zeytinyağı, bölgeye parlaklık kazandırarak daha az hasarlı görünmesini sağlar.

Genel olarak yağlar, düzenli kullanımda fiziksel hasardan korur ve gelecekteki olası saç kırıklarını önlemeye yardımcı olmaktadır.

 

Zeytinyağlı Saç Bakım Maskeleri

 

Saç bakımında zeytinyağı kullanımı için birkaç farklı seçenek vardır. Hangisini seçerseniz seçin, her zaman natürel sızma zeytinyağı kullandığınızdan emin olun. Bu, yağın ısı ve kimyasal kullanılmadan üretildiği anlamına gelir. Sızma zeytinyağı, mevcut en saf ve organik zeytinyağıdır.

 

  • Haftada bir zeytinyağı içeren bir saç bakım maskesi yaparak başlayın. Kuru ve aşırı hasar görmüş saçlarınız varsa, haftada iki kez uygulayarak da başlayabilirsiniz.
  • Saç bakım maskelerini uygulamadan önce, saçınızın tamamen temiz olduğundan ve herhangi bir kalıntı ya da birikinti olmadığından emin olun.

 

Zeytinyağı ve Çay Ağacı Yağı Maskesi

 

  • Zeytinyağı ılık olana kadar ısıtın.
  • İçerisine birkaç damla çay ağacı yağı ekleyin.
  • Birkaç dakika boyunca hafifçe masaj yaparak saç derinize uygulayın.
  • Saçlarınızı nemli bir havlu ile sarın ve gece boyunca saçlarınızda bekletin.
  • Sabah saçlarınızı şampuanlayın ve nazikçe nemini alıp kendi halinde kurumaya bırakın.

 

Zeytinyağı ile saç bakımı

 

Zeytinyağı ve Yumurta Akı Maskesi

 

Yumurta, protein değeri yüksek bir besindir. Saç üzerinde etkili olabilecek değerli vitamin ve mineraller de içerir. Yumurta akı ve zeytinyağı karışımı ile bir saç bakım maskesi hazırlamak, her bir saç teline yardımcı olacaktır.

 

  • Yumurta akını ayırın ve güzelce çırpın.
  • ½ bardak zeytinyağı ve 1 çay kaşığı bal ekleyip güzelce karıştırın.
  • Maskeyi saçınıza uygulayın.
  • Yıkamadan önce 20-30 dakika bekletip durulayın.

 

Zeytinyağı ve Avokado Maskesi

 

Avokado, zeytinyağının etkilerini iki katına çıkaran E vitamini ve doymuş yağlar açısından zengindir.

 

  • Avokadoyu, ½ bardak zeytinyağı ile iyice karışana kadar ezin.
  • Karışımı saça uygulayın ve yıkamadan önce 20-30 dakika saçınızda bekletin.

 

Zeytinyağı ve Hindistan Cevizi Yağı Maskesi

 

Hindistan cevizi yağı, %80’in üzerinde doymuş yağ içerir.

 

  • Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı 2/1 oranında karıştırın.
  • Karışımı saç derinize ve kökten uca masaj yaparak yedirin.
  • Yıkamadan önce 15-20 dakika saçınızda bekletin.

 

 

Zeytinyağı ve Bal Maskesi

 

Her ikisi de aşırı besleyici malzemelerden oluşan bu ev yapımı saç bakım maskesi, saçları yeniden yapılandırır ve daha canlı görünmelerine yardımcı olur.

 

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 3 yemek kaşığı balı karıştırın.
  • Karışımı saçlarınızın ucuna doğru uygulayın.
  • Bir saç bonesi takın ve 30 dakika bekletin.
  • Saçlarınızı şampuanlayın ve nazikçe durulayıp kurumaya bırakın.

 

Zeytinyağı, yağlı bir malzeme olduğundan, iki ya da daha fazla durulama yapmanız gerekebilir. Ancak yumuşak ve parlak bir sonuç buna kesinlikle değecektir!

Etiketler: zeytinyağı ile saç bakımı, zeytinyağı maskesi,
Mart 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR