Geleneksel Yöntemlerle En Güzel Zeytinyağı Çeşidi: Soğuk Sıkım

erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

                  Zeytin ağacının hikayesi yüzyıllara dayanmaktadır. İnsanlık tarihinin bilinen en eski meyvelerinden olan zeytin, yüzyıllarca işlenerek en değerli besinlerden biri olarak bugün sofralarımızda hala yerini almaktadır. Zeytinyağı, zeytin ağacından toplanan meyvelerin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen en sağlıklı yağdır. Sofralarımızda yemeklerimizin, salatalarımızın vazgeçilmezi olan zeytinyağını alırken en kalitelisini ve en sağlıklısını almak, zeytinyağının içerdiği yararlı besin maddelerinden en doğal şekliyle faydalanmak isteriz. Öyle ki zeytinyağının kalitesi, yemeklerin tadını da etkilemektedir. Akdeniz ve Ege mutfağının vazgeçilmezi olan zeytinyağı yöresel yemekleri özel kılan en temel tattır. Bu tadı yakalamak için ise endüstriyel seri üretim zeytinyağlarına değil, geleneksel üretimden özel olarak elde edilen zeytinyağlarına ulaşmak gerekmektedir. Geleneksel yöntemlerle elde edilen en güzel zeytinyağı çeşidi ise soğuk sıkım zeytinyağıdır.

Soğuk Sıkım Nasıl Yapılır?

           Soğuk sıkım zeytinyağı, zeytin ağacı bahçesinden erken hasat zeytininin henüz dalındayken toplanarak, çekirdekleri ile taş değirmende öğütüldükten sonra hasır çuvallarda ezilme işleminin gerçekleşmesiyle elde edilen en sağlıklı yağlardan biridir. Genellikle sofralarımızda soğuk olarak servis edilen yemeklerin üstüne tercih edilmektedir. Farklı çeşitleriyle de sofralarımızda yer verdiğimiz zeytinyağı soğuk sıkım olarak daha sağlıklıdır. Diğer türlerine göre daha sağlıklı olmasının en büyük sebebi yüksek ısılı işlemlere maruz kalmamasıdır. Hasat zamanı toplanan zeytinleri öğütmek için ve suyunu çıkartmak için kullanılan sıcak sular zeytinyağının bütün sağlıklı özelliklerinin yitirmesine sebep olmaktadır. Fakat suyunun çıkması sırasında en fazla 27 dereceyi gören soğuk sıkım işlemi zeytinin içindeki bütün minerallerin korunmasını sağlamaktadır. Sıkma işleminden önce yıkanıp kırılan zeytinlerin soğuk sıkım olmaları için minimum derecede ısı görmeleri gerekmektedir. Sıkma işlemi sırasında 27 derecenin üstüne çıkarsa soğuk sıkım zeytinyağı kategorisine girmemektedir. Hamur haline gelen zeytinyağı faydalı birçok özelliğini yitirir. Bu işlemin kaliteli bir şekilde tamamlanabilmesi için zeytinler toplandıktan sonra en kısa sürede gerçekleşmesi gerekmektedir. Eğer zeytinler henüz yeşilken dalından toplanıp hemen üretime geçilirse bundan üretilen zeytinyağı natürel sızma zeytinyağı olarak geçmektedir. Natürel sızma zeytinyağında da yine aynı şekilde soğuk sıkım işlemi gerçekleştirilir. Natürel soğuk sıkım zeytinyağı herhangi bir kızdırma işlemine tabii tutulmadan kullanılıp tüketilebilir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

             Bu noktada diğer zeytinyağlarından farklı olarak soğuk sıkım zeytinyağı kalite olarak öne geçmektedir. Soğuk sıkım zeytinyağı kendine has orijinal kokusu ile kendini belli etmektedir. Doğal zeytinyağı kokusu ile soğuk sıkım zeytinyağı olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

 

natürel sızma zeytinyağıSoğuk Sıkım Zeytinyağı Nereden Alınır?

 

Soğuk sıkım işlemi, genellikle seri üretim yapan fabrikalarda gerçekleştirilememektedir. Genellikle toplu halde sıkım işleminin yapılması için zeytinleri un haline getirmek gerekir. Fabrikalar sıcak sıkım ile zeytinleri hamur haline getirdikten sonra zeytinyağına dönüştürürler. Kar amacı güden fabrikalarda özellikle bu işlem uygulanır. Bu yüzden market raflarında gördüğümüz soğuk sıkım olarak geçen zeytinyağları çok da güvenilir olamamaktadır. Soğuk sıkım işleminde zeytinden daha az bir yağ çıkar. Daha fazla şişe zeytinyağı elde etmek için daha fazla zeytin gerekmektedir. Çokça emek gerektiren soğuk sıkım yöntemini ise genellikle daha geleneksel olan ama gelişmiş teknolojilerle üretim yapan işletmeler yapmaktadır. Bi’Zeytin ailesi olarak yarattığımız hikaye ile sizlere Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı çeşitlerimizi ulaştırmayı hedeflemekteyiz.

 

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

           Tabi ki öncelikle soğuk sıkım zeytinyağı yapan butik işletmelerin, üretime geçtikleri yerin temiz olması önemlidir. Hijyenik bir yerde üretildiğinden emin olduğunuz yerel veya küçük dükkanlardan soğuk sıkım zeytinyağını temin edebilirsiniz. Sağlığınızı düşünen işletmeleri ayırt etmenizin bir yolu ise zeytinyağının size sunuluş şeklidir. Alacağınız zeytinyağının plastik ve açık bidonlarda olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Zeytinyağının en güzel korunacağı yöntem ise kapalı teneke kutular veya özel üretilmiş cam şişeler olmalıdır.

Bi’Zeytin ailesi olarak sağlığınıza ve size verdiğimiz önemi, güvenli kargolarla gönderilen ve sizin için özel hazırladığımız paketlerimizi aldığınız anda anlayacağınıza eminiz. Bi’Zeytin’i sağlıklı günlerde, keyifle tatmanız dileğiyle…

 

                                                                            soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı

 

Etiketler: soğuk sıkım zeytinyağı
Aralık 25, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR