Zeytinden Gelen Mucize: Zeytin Sütü

zeytin sütü nedir, faydaları nelerdir

Zeytin Sütü Nedir?

 

Zeytin, özellikle Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen ve bolca tüketilen bir meyvedir. Zeytin ağacı çok uzun sürelerdir yetiştirilmekte olup İspanya’da 8 bin yıl öncesine ait zeytin çekirdekleri bulunmuştur ve M.Ö. 2500 gibi eski bir tarihte de zeytin yetiştiriciliği yapıldığı bilinmektedir. 

 

Zeytin ve zeytinden elde edilen ürünlerin pek çok faydası bulunmaktadır. Akdeniz diyetlerinde önemli bir yere sahip olan zeytinin, özellikle kalp hastalığı konusunda riski azalttığı bilinen bir gerçek. Bunun nedeninin zeytinde bulunan doymamış yağların, kalp sağlığını iyileştirmesinden kaynaklandığı düşünülüyor.

 

Zeytinden elde edilen çok sayıda ürün olsa da bunlardan en şifalısının zeytin sütü olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zeytin sütü, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen mükemmel bir aromaya sahip ve sağlık açısından çok sayıda fayda sunan bir yağdır. Soğuk sıkım yağ, ilk yağ ya da tekne yağı olarak da isimlendirilen zeytin sütü, diğer zeytin yağlarının sunduğu faydalara ek başka faydalar da sunmaktadır.

 

Zeytin sütünün özelliği soğuk sıkım olması, yani 27 °C altındaki sıcaklıklarda elde edilmesidir. Zeytin sütü elde edilirken ısı kullanılmaması, zeytinin içerisinde bulunan polifenollerin ve aromaların korunmasını sağlar. Sonuç olarak zeytin sütünün tadı ve sağladığı faydalar, diğer zeytin yağlarından daha üstün olmaktadır.

 

zeytin sütü nedir, faydaları nelerdir?

 

Zeytin Sütü Nasıl Elde Edilir?

 

Zeytin sütünün en değerli zeytinyağı çeşidi olduğu düşünülmektedir. Zeytin sütü, zeytinyağının tüm faydalarını barındırdığı gibi içerisinde hiçbir zararlı serbest radikal bulunmamaktadır.

 

Zeytin sütü elde etmek için öncelikle zeytinler toplanır ve sonrasında hamur haline getirilir. Zeytin hamuru elde etme süreci oldukça hassas bir süreçtir. Zeytin hamuru elde edildikten sonra liften yapılmış torbalara konur ve süzülerek elde edilen yağ, hamurdan ayrılır ve ortaya çıkan bu ilk yağ, zeytin sütü olarak da isimlendirilir.

 

Normalde zeytin yağı elde edilirken ısı kullanılsa da soğuk sıkım olarak elde edilen zeytin sütü için zeytin hamurunun sıcaklığı 27 °C’yi geçmez. Bu sayede zeytinde bulunan tüm besinlerin ve bileşenlerin korunması hedeflenir. Aynı zamanda zeytinin aroması ve lezzeti de korunmuş olur. Bu yöntemle elde edilen yağ, oldukça kalitelidir ve normalden daha az yağ elde edilmekte ve fiyatı da daha pahalı olmaktadır. 

 

Zeytin Sütünün Faydaları Nelerdir?

 

zeytin sütü nedir, faydaları nelerdir?

 

Zeytin sütü, zeytinin taş değirmende ezilerek hamur haline getirilmesi ve sonrasında ortaya çıkan yağın, zeytin hamurundan doğal şekillerde ayrılmasıyla elde edilir. Bu süreçte ısı ve kimyasal işlemler yer almaz. 

 

Zeytinde bulunan besinler ve bileşenler yüksek ısı altında parçalanabileceğinden dolayı soğuk sıkım olarak elde edilen zeytin sütü, ısı kullandığında yok olan besin değerlerinin korunmasına yardımcı olur.

 

Zeytin sütünün faydalarını detaylı bir şekilde aşağıda okuyabilirsiniz.

 

 

Besin Açısından Zengindir

 

 

 

Zeytin sütü, yağdan oluştuğu için kalori bakımından zengin bir kaynaktır. Bununla birlikte zeytin sütünde bulunan doymamış yağlar oldukça sağlıklıdır. Doymuş yağların fazla olduğu bir beslenme düzeni ile karşılaştırıldığında doymamış yağların fazla olduğu bir beslenme düzeninde kalp hastalıkları, Tip 2 Diyabet, kanser ve diğer kronik hastalıkların görülme yaşanma riski daha düşük olmaktadır. Zeytin sütünde ayrıca E ve K vitaminleri de bulunmaktadır ve bunların sağlık üzerinde faydaları vardır. E vitamini, bağışıklıkta rolü olan güçlü bir antioksidan kaynağıyken K vitamini ise kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı konusunda önemli bir rol oynamaktadır.

 

Sağlıklı Yağlar Bulunmaktadır

 

 

 

Beslenme düzeninizdeki yağların çoğunluğunun doymamış yağlardan oluşması gerekir. Zeytin sütünün neredeyse tamamı yağdan oluşmakla birlikte bu yağlar, oleik asit adı verilen doymamış yağlardan meydana gelmektedir. Araştırmalar, oleik asidin ve diğer doymamış yağların kötü kolesterolü düşürme konusunda yardımcı olabileceğini göstermektedir. Zeytin sütündeki yağların bir kısmı ise Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinden oluşmaktadır. Bu iki doymamış yağ; kan basıncını düzenleme, kanın pıhtılaşması ve bağışıklık sistemi yanıtı gibi önemli süreçlerde rol oynamaktadır.

 

 

Antioksidanlar İçermektedir

 

 

 

Zeytin sütü elde edilirken ısı kullanılmadığı için diğer zeytin yağlarından daha fazla antioksidan bulundurabilir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikaller adı verilen moleküllere karşı korur. Bu sayede kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklara karşı korunma sağlanmış olur. Ayrıca zeytin sütünde bulunan oleropin ve hidroksitirozol gibi bileşenlerin de güçlü antioksidanlar olduğu bilinmektedir.

 

 

Enflamasyonla Savaşmaya Yardımcı Olur

 

 

 

Uzun süren ve düşük seviyeli olan enflamasyonun kalp hastalığı, diyabet, kanser, kireçlenme ve Alzheimer gibi sorunlara neden olduğu düşünülmektedir. Sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve oleokantal gibi zeytin sütünde bulunan bileşenler, enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

 

 

Enflamasyonu azaltmak için yalnızca tek bir besin ya da bileşen yeterli olmasa da enflamasyonla savaşmak için zeytin sütüyle güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

 

 

Saç, Cilt ve Tırnaklar İçin Faydalıdır

 

 

 

Zeytin sütünün saç, cilt ve tırnaklar için kullanılmasına yönelik araştırmalar sınırlı olsa da zeytin sütünden çeşitli sabunlar, vücut jelleri ve losyonlar yapılabilmektedir.

 

 

 

Zeytin sütünü saçınız için kullanmak istiyorsanız 1-2 yemek kaşığı yeterli olacaktır. Zeytin sütünü saçlarınızın dibine ve kendisine uygulayabilir ve biraz beklettikten sonra her zamanki gibi yıkayabilirsiniz.

 

 

 

Zeytin sütünü cildinizi nemlendirmek için de kullanabilirsiniz. Bunun için duştan sonra ince bir tabaka halinde sürebilir ya da kullandığınız losyonla karıştırabilirsiniz.

 

 

 

Zeytin sütüyle tırnaklarınıza da bakım yapabilirsiniz. Zarar görmüş tırnaklara zeytin sütüyle masaj yaparak tırnaklarınızın daha sağlıklı hale gelmelerini sağlayabilirsiniz.

 

Beyin Sağlığını Destekleyebilir

 

 

 

Zeytin sütü bakımından zengin olan bir beslenme düzeni, beyin sağlığını destekleyebilmektedir. Örneğin, tıp ve tıp ile ilgili biyomedikal alanlarda hazırlanmış makaleler ile araştırmaların yer aldığı bir veri tabanı olan PubMed’de yer alan “MIND diet slows cognitive decline with aging (MIND diyeti, yaşlanmayla görülen bilişsel azalmayı yavaşlatır)” isimli çalışmada Akdeniz diyeti ile DASH diyetinin bilişsel azalmayı yavaşlatma üzerindeki etkileri araştırılıyor. Bildiğiniz gibi özellikle Akdeniz diyetinde zeytin ve zeytin yağı önemli bir yer tutuyor. Bu araştırmanın sonucunda Akdeniz ile DASH diyetinin yaşla birlikte görülen bilişsel azaltmayı yavaşlattığı görülüyor.

 

Kalp Hastalıklarına Karşı Koruyabilir

 

 

 

Çok sayıda araştırma, zeytin sütünün kötü kolesterolün ve kan basıncı seviyelerinin azalmasında faydalı olabileceğini göstermektedir. Bu iki faktör, kalp hastalığı açısından en büyük risk faktörleridir. Bu nedenle kalp hastalıkları yaşama riskinizi azaltmak için beslenme düzeninizden doymuş yağları çıkarabilir ve yerine zeytin sütünü koyabilirsiniz.

 

Tip 2 Diyabet, Kan Şekeri, Kabızlık ve Kireçlenme Sorunlarında Etkilidir

 

 

Zeytin sütünün bu sorunlarda sağladığı faydalar hakkında daha fazla araştırma yapılmasına gerek olsa da şimdiye kadar yapılmış olan araştırmalar, zeytin sütünün Tip 2 Diyabet riskini azalttığını, kan şekeri seviyelerini düzelttiğini, kabızlığı rahatlattığını ve kireçlenme ile savaştığını göstermektedir.

 

Zeytin Sütü Nasıl Kullanılır?

 

zeytin sütü nedir, faydaları nelerdir?

 

 

Zeytin sütünü yemeklerinizde, salatalarınızda ve soslarınızda kullanabileceğiniz gibi daha farklı şekillerde de tüketebilirsiniz. Beslenme düzeninizde zeytin sütüne daha fazla yer vermek istiyorsanız aşağıda yer alan ipuçlarına göz atabilirsiniz:

 

 

Sandviç yaparken mayonez kullanmak yerine zeytin sütü kullanın. Mayonez, doymuş yağlar bakımından zengin olduğu için sandviçinizde mayonez yerine birkaç damla zeytin sütü kullanmak çok daha sağlıklı olacaktır.

 

Çorba yaptıktan sonra servis ederken üzerine ağır kremalar eklemek yerine zeytin sütü koyun. Bu sayede çorbanıza hoş bir tat katarken doymamış yağlar ile antioksidanlar tüketmiş olursunuz.

 

Zeytin sütünü çeşitli peynir türlerinin üzerinde gezdirerek de tüketebilirsiniz. Bunun için feta peyniri ya da taze mozarella tercih edebilirsiniz.

 

 

Sahanda yumurta yaparken tereyağı yerine zeytin sütü kullanmayı deneyin. Bu sayede yumurtanızı lezzetli bir şekilde pişirebilir ve tereyağında bulunan doymuş yağlardan kaçınabilirsiniz.

 

 

Zeytin sütünü sade olarak da tüketebilirsiniz. Zeytin sütünü sabah kahvaltınızda ekmek ile tüketmek, kahvaltı keyfinizi önemli ölçüde arttıracaktır.

 

 

Zeytin Sütünün Cilde Faydaları Nelerdir?

 

 

Zeytin sütünün faydalarından bahsederken cilde sağladığı faydalara değinmiştik. Bununla birlikte zeytin sütünü cildinizde kullanmanın faydalarına detaylı bir şekilde değinmek gerekirse bu faydalar şu şekilde olmaktadır:

 

 

Su kaybını önler: Zeytin sütü, su kaybını önleyerek cildin nemlenmesini sağlar. Zeytin sütünün sağladığı nem, ciltteki suyu arttırır ve cilt sağlığı ile görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur.

 

 

Dış hasarlara karşı korur: Zeytin sütünün antioksidan özellikleri, cildi çevresel hasara, enflamasyona karşı korur. Bu sayede erken yaşlanmaya karşı koruma sağlar ve tahriş ile kızarıklığı önler.

 

Makyajı çıkarır: Suya dayanıklı maskara ya da eyeliner kullandığınızda makyajınızı zeytin sütü ile çıkarabilirsiniz. Bu şekilde makyajınızı nazikçe temizleyeceğiniz gibi kirpiklerinizi de beslemiş olursunuz.

 

Yaraları iyileştirir: Zeytin sütünde bulunan antienflamatuar içerikler, yaraların iyileşmesini hızlandırabilir. Zeytin sütü kullanarak yaranın kapanması için geçmesi gereken süreyi kısaltabilirsiniz.

 

Zeytin sütünü kreminizi sürmeden önce ya da kreminizle karıştırarak kullanabilirsiniz. Zeytin sütünü en iyi kullanım zamanı ise duş aldıktan sonra cildinizin hafif nemli olduğu zamandır. Bununla birlikte zeytin sütü aslında yağ olduğu için gözeneklerinizin tıkanmasından kaçınmak için az miktarda kullanıp cildinize iyice yedirdiğinizden emin olun.

 

Zeytin Sütünün Saç Bakımına Faydaları Nelerdir?

 

Zeytin yağının saç üzerindeki faydaları bilinse de saçınıza uygulamak istiyorsanız zeytin sütü kullanmanız daha faydalı olacaktır. Çünkü diğer zeytin yağlarına göre zeytin sütünde daha fazla besin içeriği bulunmaktadır. 

 

Zeytin sütünü saç maskesi olarak kullandığınızda saçlarınızın yumuşadığını ve güçlendiğini fark edebilirsiniz. Ayrıca zeytin sütü saçınızın dış katmanını yumuşatacağı için saçınıza parlaklık da verecektir.

 

Zeytin sütünü saçınızda kullanmak istiyorsanız 1-2 yemek kaşığı yeterli olacaktır. Etki etmesi için zeytin sütünü saçlarınıza masaj yaparak dağıtın. Saç deriniz kuruysa saç derinize de masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

 

Zeytin sütünü saçınıza ve saç derinize sürdükten sonra saçınızı havluyla sarın ve 15 dakika ve daha fazla bir süre bekletin. Saçınızı şampuanlamadan önce geniş dişli bir tarakla tarayın. Zeytin sütünün sağladığı faydaları görmek için saçınızı iyice şampuanlayın ve kurutun.

 

Saçınızı zeytin sütüyle nemlendirmenizin hiçbir zarar olmayacaktır. Bununla birlikte saçınız çok kuruysa en iyi sonuçları elde etmek için zeytin sütüyle en az haftada bir kez maske yapmayı ihmal etmeyin.

 

 

 

 

 

 

Faydaları saymakla bitmeyen Bi'Zeytin Zeytin Sütü almak için hemen tıklayın.

Etiketler: Zeytin sütü
Şubat 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR